Élet-Stílus

Karácsonyi borajánló

Halászléhez, rácpontyhoz, halpaprikáshoz

Paprikás, fűszeres ételekhez intenzív ízű, tartalmasabb bort kívánunk. A vörösborok tannintartalma viszont nem kellemes, ha halakhoz fogyasztjuk. Halászléhez ezért – karácsonytól függetlenül is – a klasszikus bortársítás a siller.

Tipp:
Élelmiszerboltban ritkán kapható siller. Ezért érdemes felkeresned egy szaküzletet. Ha olyat találsz, hogy “Fuxli”, az is jó- ez a siller neve a Szekszárdi borvidéken.

 

sulthal
forrás: wikipedia

Sült halhoz, rántott halhoz

Ha nem zavar be a paprika meg a hagyma, halakhoz könnyed testű, magasabb savtartalmú fehérborokat szokás fogyasztani. A savtartalom a rántott halnál különösen fontos. Tengeri halhoz az illatos fajták passzolnak inkább, édesvízi halhoz válassz egy jó balatoni olaszrizlinget!

Tipp:
Ne félj kipróbálni a Juhfarkot, Kövidinkát, Királyleánykát, Budai Zöldet, Kéknyelűt! Ezek az ősi magyar fehér fajták mind remekül illenek a halakhoz!

Pulykához

A karácsonyi pulykasült gyakran töltelékkel készül, a borválasztást így módosítja az, hogy mi a töltelék.

  • Gesztenyéhez testes, krémes állagú, érlelt bor illik. Egy fahordós chardonnay vagy ezerjó tökéletes választás.
  • Az aszalt gyümölcsös töltelék gyümölcsízeit és édes-savanyú ízhatását egy félszáraz hárslevelű vagy tramini kíséri legjobban, de aszalt szilvához egy primőr portugieser is passzolhat.
  • Ha a töltelék zöldfűszeres máj, válassz hozzá egy idősebb rajnai rizlinget! Komoly, földes aromái jól kiegészítik a máj kesernyés ízét.
turkey
forrás: https://www.flickr.com/photos/foodista/4125543027

Vörös húsokhoz 

Marhához, sertéshez, vadhúshoz testes, fanyar vörösbort érdemes választani. A Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos fajták borai általában ilyenek.

Tipp:
Ha a paprikásba, pörköltbe öntenél vörösbort, a főzés végén tedd! Ha előbb adod hozzá, a hús nem puhul meg teljesen a savas kémhatású lében.

Töltött káposztához

Elég nehéz bort társítani a töltött káposztához. Ha édes káposztából készül, könnyebb dolgunk van. Egy fűszeres ízvilágú Kadarka például működhet. A savanyú káposztás változat nehezebb kérdés. Leginkább egy egyszerű rozét tudnék hozzá elképzelni.

beigli
forrás: wikipedia

Beiglihez, zserbóhoz

Ha valami, hát a Karácsony biztosan jó alkalom arra, hogy felbonts egy Tokaji Aszút. A Tokaji Fordítás, Máslás, Szamorodni alacsonyabb áron nyújt hasonló élményt. A késői szüretelésű édes borok az aszú árának töredékéért beszerezhetőek, és szintén megfelelnek a célra.

Tipp:
Ne feledkezz meg a gyerkőcökről sem! A legtöbb borszaküzletben lehet kapni üveges vagy Bag-in-Boxos kiszerelésű palackozott mustot. Ez tulajdonképpen frissen préselt, hőkezelt szőlőlé. Nincs benne alkohol, így a legkisebbek is koccinthatnak.

A borítókép forrása: pixabay.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik