Élet-Stílus

Mit tud a furmint Tokajon kívül? Borajánló.

Februárban minden a furmintról szól. Meg is érdemli! Valószínűleg a legértékesebb szőlőfajtánk, ami ott áll a világhír küszöbén.

Körberajongtuk mi is, az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Furmint Február kóstolón. 94 pincészet kóstoltatta a borait, úgyhogy ha valahol, itt aztán volt lehetőség megismerni a fajtát.

5 jó furmint 5 különböző borvidékről

Arra voltunk kíváncsiak, hogy ez az erősen Tokajhoz kötött fajta vajon mit tud más borvidékeken, ezért főleg a nem tokaji furmintokat vadásztuk. Találtunk is pár meglepően érdekes tételt, ajánljuk őket közelebbi ismerkedésre.

Badacsony: Laposa Borbirtok – Kőkövön

laposa_ko_kovon

Meglepően komoly hangvételű bor egy olyan pincészettől, amit elsősorban a könnyed borairól ismerünk. Ez a bor sem igényel túl nagy odafigyelést és nem okoz különösebb fejtörést vagy értelmezési nehézségeket. Mégis a kompromisszum nélküli minőség és az igényesség egyértelmű benyomását adja.

Előnye, hogy mérsékelt a savtartalma, ezáltal elég barátságos és könnyen fogyasztható. Komoly, elegáns illata van: grapefruit, sült alma, szegfűbors és a végén egy kicsit beköszön a cserzett bőr illata is. Az íze ennél visszafogottabb és frissebb: citrusokra, friss almára hasonlít.

Ha most ismerkedsz a fajtával, bátran kezdheted is ezzel, mert szépen, de túlzások nélkül mutatja annak értékeit. Remek választás, ha vendégségbe mész. Egy furminttal megérkezni, az valódi úriemberre vall, ez pedig egy olyan furmint, amit mindenki szeretni fog.

Ajánlások
Társaság: akár még randira is alkalmas
Étel: sajtok, szárnyasok, de étel nélkül is fogyasztható.
Zene: Rupert Holmes – Escape

Technikai adatok
Fajta:
 Furmint
Borvidék: Badacsonyi
Évjárat: 2015
Ár: 3000 Ft
Beszerezhető: borszaküzletekben, itt a lista

Káli-medence: Pálffy Pince – Királyi Furmint

palffy_furmint_2015_nn

 

Itt kezdődik a nagybetűs Furmint. Nagyon intenzív az illata és az íze is. Hagyományos technológiával készült: kicsit későbbi szüret, spontán erjesztés, hordós és palackos érlelés.

A szakmázást félretéve, mit jelent ez az élmény szempontjából? Azt, hogy a bor gazdag, testes. Illata túlérett jegyeket hordoz: méz, mazsola, aszalt füge, birsalmasajt. Egy gondolatnyi istállószag a végén pont jól jön, ellensúly gyanánt. Kóstolva ehhez képest újat mutat, mert az ásványosság határozza meg. Abból is a füstös, fűszeres fajta, kiegészülve egy kis mandula- és vajízzel, és élénkebb savakkal.

Klasszikus Észak- Balatoni bor. Kemény műfaj, de a kihívással együtt a jutalom is nagyobb.

Ajánlások
Társaság: férfias bor, kemény legényeknek.
Étel: jól megy grillezett ételekhez, a füstössége miatt
Zene: Paddy and the Rats – Lonely Hearts’ Boulevard

Technikai adatok
Fajta:
 Furmint
Borvidék: Balaton- felvidéki
Évjárat: 2015
Ár: 5450 Ft
Beszerezhető: Bortársaság

Tokaj: Zsirai Pincészet – Betsek Furmint

zsirai-pinceszet-tokaji-furmint-betsek-20111

A dűlők megkülönböztetésének és a dűlőszelektált borok készítésének Tokajban van a legnagyobb hagyománya. Ez a bor ékesen példázza, hogy miért. Még ha ismered is a furmintot, és ha ismered is a tokaji bort, ez újat fog mutatni. Mielőtt még valami nagy titkot várnál kiderülni: a borvidék számos kiváló dűlőnek ad otthont, megfelelő gondossággal elkészítve ezek borai is egyediek és különlegesek lesznek. A Betsek dűlő egy kivételes, megismételhetetlen hópihe, pont úgy, mint a többi legendás tokaji dűlő.

Szóval milyen ez a bor? Hát savas, arra készülj fel. Nem kell megijedni, de azért inkább úgy tervezz vele, hogy egy jó étel kísérője legyen. Vagy inkább az étel kísérje a bort. A bor ugyanis nagyon intenzív illatában és ízében egyaránt. Kifejezetten pikáns, fűszeres illata van a bors, édeskömény, marcipán jegyeivel, amit még egy kis orgonaillat is megkoronáz. Teljesen egyedi és nagyon izgalmas kombináció. Ízében a diós, birsalmás, fanyarabb hatások érvényesülnek inkább.

Összességében: izgalmas, érdekes bor. Kezdőknek nem ajánlom, haladók becsatolt biztonsági övvel már megközelíthetik.

Ajánlások
Társaság: akivel mindent részletesen ki tudsz elemezni
Étel: semleges ízű ételt tervezz hozzá, ami hagyja érvényesülni a bort. Például burgonyás ételeket, natúr sülteket, pogácsát.
Zene: experimental jazz

Technikai adatok
Fajta:
 Furmint
Borvidék: Tokaji
Évjárat: 2011
Ár: 2590 Ft
Beszerezhető: Ab Ovo Borkereskedés

Somló: Fekete Pince – Furmint

somloi-f

Eljött a Hölgyek ideje is. A somlói bor Hamvas Béla szerint nem fiataloknak való, mert szükséges az élvezetéhez egy bizonyos fokú bölcsesség. Ez most is teljesen megállja a helyét. Ez a furmint ínyenceknek és gyakorlottaknak nagy élményt adhat, egyéb esetben a felületes fogyasztót elsodorhatják a szokatlan és erős hatások.

Furcsa bor. Ezt egy somlóitól tulajdonképpen el is várjuk, úgyhogy ez jól is van így. Feltűnően szép harmóniával rendelkezik, ebből is a bársonyos, gazdag teste a legkellemesebb. Illatából elsőként egy erőteljes marcipános jegy ugrik elő, amit rögtön követ a körte, a rózsa és az ibolya. Különleges, édes, női szíveket megdobogtató illat. Íze összetett, intenzív. A marcipán és a körte itt is megjelenik, de melléjük egy kis fanyar dióíz társul, határozott fűszeres ásványossággal.

Karakteres, koncentrált, sokrétű bor különleges alkalmakra.

Ajánlások
Társaság: a Nők, akik mindent tudnak
Étel: pármai sonka, gyümölcsökkel
Zene: Koncz Zsuzsa – Valahol egy lány

Technikai adatok
Fajta:
 Furmint
Borvidék: Nagy-Somlói
Évjárat: 2012
Ár: 3900 Ft
Beszerezhető: borszaküzletek, itt a lista

Kunság: Dimenzió Pincészet – Igéző

igezo

Van olyan, hogy kunsági furmint? Van. És nem ez volt vele kapcsolatban az egyetlen meglepő tény. Hanem minden. Páratlanul komplex, meglepő és hihetetlen. Akárhol is van a komfortzónád határa, ez azon biztosan túl van. Mint mindig, most is érdemes kilépned a megszokások köréből egy hátborzongatóan élvezetes élményért.

Már az illata is olyan sokrétű, hogy hosszú percekig gondolkodhatsz rajta. Egy kazalnyi érdekes illatjegy bukkan fel benne. A pontosság kedvéért: mazsolát, mandulát, birsalmasajtot, zöldalmát, friss szőlőt, kivit, citromot, csalánt, kakukkfüvet, oreganót,  szegfűborsot, feketeborsot és borókabogyót jegyeztem fel. Hitetlenkedő arckifejezéssel. Mert ki gondolta volna? Gyanútlanul felbontasz egy kunsági bort, és egy ilyen csodát találsz… Íze már felhasználóbarátabb. A fajtára jellemző almaíz és az illat alapján várt gyógynövényes, fűszeres jegyek itt is megvannak, melléjük egy kedves muskotályos ízhatás és kellemes, megnyugtató méz- és kenyérhéjíz társul. Legalább az íze nem olyan szokatlan, gondolnád, de a végén megérzed azt, amitől vaskalapos Alföld-ellendrukkerek is hívővé válhatnak: füstös ásványosságot. Ez mindennek a teteje! Egyértelműen a legérdekesebb kunsági bor, amit valaha kóstoltam.

Ajánlások
Társaság: kalandoroknak és filozófusoknak ajánljuk. Nem egy társasági bor, inkább a magányos elmélkedés, szemlélődés támogatója.
Étel: zöldséges ételekhez, de főleg étel nélkül, magában
Zene: Vágtázó Halottkémek – Pótolhatatlan Halhatatlanság

Technikai adatok
Fajta:
 Furmint
Borvidék: Kunsági
Évjárat: ?
Ár: 1800 Ft
Beszerezhető: CBA üzletek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik