Élet-Stílus

A legjobb fröccsborok, és a titkos összetevő

A tavasszal együtt eljött a fröccsszezon is. Miből készül a jó fröccs?

Fehér, rozé, siller, vörös?

Tessék, máris mindenki felháborodott. A fröccsbor alapértelmezett színe vidékenként változik. Én például világéletemben azt hittem, hogy a fröccs, az vörösborból készül. Aztán amikor először kértem egy fröccsöt Budapesten és fehérborból volt, csak néztem a csaposra, hogy ezzel meg mi van. Ő meg nézett rám, hogy velem mi van.

Ha még nem kóstoltad mindegyikből, tedd meg bátran! A fenti kérdésre különben is csak egy jó válasz létezik:

Ebben a sorrendben!

A jó fröccsbor ismérvei

Színtől függetlenül tehát, milyen a jó fröccsbor?

  • Korrekt minőségű, hibátlan bor.
    Nincs szükség csúcsborra, de arra igen, hogy a bor ne legyen hibás, öreg, túl kénes vagy silány, pancsolt. A “szódával még elmegy” kategóriát inkább ne idd meg szódával se!
  • Egyszerű ízvilágú
    A hivalkodó illatok és ízek fröccs esetében nemcsak feleslegesek, de a legtöbb ember számára zavaróak is.
  • Reduktív eljárással készült
    A fahordó füstös illata és nyers íze sehogy sem jön össze a szénsavval. Természetesen lehet nagyon finom egy fahordós bor, de nem fröccsnek.
  • Magasabb savtartalmú
    Ahhoz, hogy az ital frissítő élményt adjon, savak kellenek. Ez a csendes borokra is igaz, a fröccsre pedig különösen.
  • Könnyed testű
    Nem kell túlbonyolítani, a fröccs akkor jó, ha könnyen iható. 

Például

Jó hír: a világ tele van kiváló fröccsborokkal. Még jobb hír: könnyű őket felismerni. Innen:

Fröccsbornak különösen alkalmas szőlőfajták:

  • Fehérek: olaszrizling, rizlingszilváni (Müller Thurgau), zöldveltelini, kövidinka, leányka
  • Rozék: szinte bármelyik. Fröccsnek még a 2015-ösöket is  nyugodtan megveheted. Nem annyira gyümölcsösek, mint a 2016-osak, de pont ezért alkalmasak a célra.
  • Vörösek: reduktív kékfrankosok, merlot-k, portugieserek

Jó fröccsbor-termő borvidékek:

  • Kunsági
  • Mátrai
  • Balatonfüred-Csopaki, Balaton-Felvidéki
  • Zalai
  • Etyek-Budai
  • Neszmélyi

Ja, és nem is kell túl sok pénzt elköltened rá. Keress egy 1000-1500 Ft körüli palackot, vagy nagy kiszerelésű terméket.

A titkos összetevő

Szódavíz. Nem ásványvíz. A nemzeti öntudat és a PET-palackok környezetszennyező mivoltán túl azért is jobb a hagyományos szóda, mert nincs erős íze. Nincs apelláta, mindenhol van egy helyi szódás aki akár még házhoz is viszi a jóféle szikvizet.

Budapesten és környékén a Rajos Szikvíz verhetetlen!

 

Végszükség esetén válaszd a legolcsóbb, legalacsonyabb ásványianyag-tartalmú palackozott vizet.

Egészségedre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik