Fehér, rozé, siller, vörös?
Tessék, máris mindenki felháborodott. A fröccsbor alapértelmezett színe vidékenként változik. Én például világéletemben azt hittem, hogy a fröccs, az vörösborból készül. Aztán amikor először kértem egy fröccsöt Budapesten és fehérborból volt, csak néztem a csaposra, hogy ezzel meg mi van. Ő meg nézett rám, hogy velem mi van.
Ha még nem kóstoltad mindegyikből, tedd meg bátran! A fenti kérdésre különben is csak egy jó válasz létezik:
Ebben a sorrendben!
A jó fröccsbor ismérvei
Színtől függetlenül tehát, milyen a jó fröccsbor?
- Korrekt minőségű, hibátlan bor.
Nincs szükség csúcsborra, de arra igen, hogy a bor ne legyen hibás, öreg, túl kénes vagy silány, pancsolt. A “szódával még elmegy” kategóriát inkább ne idd meg szódával se! - Egyszerű ízvilágú
A hivalkodó illatok és ízek fröccs esetében nemcsak feleslegesek, de a legtöbb ember számára zavaróak is. - Reduktív eljárással készült
A fahordó füstös illata és nyers íze sehogy sem jön össze a szénsavval. Természetesen lehet nagyon finom egy fahordós bor, de nem fröccsnek. - Magasabb savtartalmú
Ahhoz, hogy az ital frissítő élményt adjon, savak kellenek. Ez a csendes borokra is igaz, a fröccsre pedig különösen. - Könnyed testű
Nem kell túlbonyolítani, a fröccs akkor jó, ha könnyen iható.
Például
Jó hír: a világ tele van kiváló fröccsborokkal. Még jobb hír: könnyű őket felismerni. Innen:
Fröccsbornak különösen alkalmas szőlőfajták:
- Fehérek: olaszrizling, rizlingszilváni (Müller Thurgau), zöldveltelini, kövidinka, leányka
- Rozék: szinte bármelyik. Fröccsnek még a 2015-ösöket is nyugodtan megveheted. Nem annyira gyümölcsösek, mint a 2016-osak, de pont ezért alkalmasak a célra.
- Vörösek: reduktív kékfrankosok, merlot-k, portugieserek
Jó fröccsbor-termő borvidékek:
- Kunsági
- Mátrai
- Balatonfüred-Csopaki, Balaton-Felvidéki
- Zalai
- Etyek-Budai
- Neszmélyi
Ja, és nem is kell túl sok pénzt elköltened rá. Keress egy 1000-1500 Ft körüli palackot, vagy nagy kiszerelésű terméket.
A titkos összetevő
Szódavíz. Nem ásványvíz. A nemzeti öntudat és a PET-palackok környezetszennyező mivoltán túl azért is jobb a hagyományos szóda, mert nincs erős íze. Nincs apelláta, mindenhol van egy helyi szódás aki akár még házhoz is viszi a jóféle szikvizet.
Budapesten és környékén a Rajos Szikvíz verhetetlen!
Végszükség esetén válaszd a legolcsóbb, legalacsonyabb ásványianyag-tartalmú palackozott vizet.
Egészségedre!