Élet-Stílus

Így teszi tönkre az üvegpalack a borod (még mielőtt megvennéd)

Ha szereted a rozét, fehérbort vagy a pezsgőt, erről tudnod kell! 

Kutatások kimutatták, hogy míg az átlátszó palackok nem védik a bort a fény roncsoló hatásától, a barnás színűek igen.

sparkling-wine-bottle-colors
forrás: www.winefolly.com

Bebizonyosodott, hogy van egy kellemetlen szaggal járó borhiba, ami az átlátszó palackokba töltött borokban alakul ki. A fény által károsított bor vizes gyapjú- állott fokhagyma- vagy akár lefolyószagot is áraszthat. A jelenségről a dimetil-diszulfid nevű vegyület tehet. Ez akkor képződik, ha a bor napfénynek vagy mesterséges fénynek van kitéve – akár csak 60 percig is.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha egy szép, rozé- fehér- és pezsgőborokkal berendezett kirakat vásárlásra csábít, sajnos nagyobb eséllyel foghatsz ki hibás tételt.

Leggyakrabban pezsgőkben figyelték meg a fény romboló hatását. A Champagne és Pezsgő Világverseny szervezői erre való tekintettel javaslatot is tettek a termelőknek, hogy hagyjanak fel az átlátszó palackok használatával.

amber-bags-on-champagne
forrás: www.winefolly.com

Az arany- vagy barna színű celofán csomagolás nemcsak jól mutat, de a fénytől is védi a palack tartalmát. (A fordító megjegyzése: Magyarországon ilyet még nem láttam, a selyempapír viszont magas minőségű boroknál gyakori.) 

Reméljük, hogy a jövőben több borászat terméke lesz elérhető fényvédő csomagolásban, illetve, hogy gyakoribbá válik a barna színű üveg.

A cikk fordítás, eredetileg a Wine Folly – n jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik