Élet-Stílus

Boros tévhitek #1- minél drágább, annál jobb

"A jó bor sosem olcsó és az olcsó bor sosem jó." - tartja egy ősi borászközmondás. Azért mindennek van határa! Az olcsóságnak is meg a drágaságnak is.

Hozzávalók

Oké, lássuk, mennyibe kerül elméletileg egy palack (0,75l) normális bor. Nem flancos, de normális.

  • Az a minimum, hogy kell hozzá nagyjából egy kiló szőlő – 400 Ft
  • A bort legalább egyszer deríteni és szűrni kell, ehhez kell pár eszköz és segédanyag – 25 Ft
  • Kell egy palack, amibe beletöltjük – 100 Ft
  • Vegyük az olcsóbb megoldást, és zárjuk le csavarzárral – 20 Ft
  • Terveztessünk meg és nyomtassunk ki egy nem túl csicsás címkét – 30 Ft
  • Tegyük kartonokba a palackokat, hatosával – 25 Ft
kép: naturo-kork.hu
kép: naturo-kork.hu

Csak még pár apróság

600 Ft-nál tartunk, amikor is van egy kész borunk a pincében. Nem szállítottuk egyelőre sehova. Mivel minden csudajól ment, a bor minimális kezeléssel, szinte magától elkészült. Hála a lelkes önkéntesek munkájának, hiszen eleddig munkabért nem fizettünk senkinek, valamint a pincét, tartályokat, prést, szivattyúkat, a szűrőberendezést és a palackozó gépsort is szívességből használhatjuk. Törlesztőrészletünk és adóznivalónk sincs.

Nem vállalkoznék arra, hogy ezek költségét leosszam egy palack borra, de ezek még azért hozzá jönnek. Ja, meg hogy mondjuk hasznunk is legyen rajta, mert nem önmagunk szórakoztatása, hanem a megélhetés miatt borászkodunk.

Tanulságok

Mindebből kitűnhet, hogy az

“1000 Ft alatt nincs rendes bor”

feltételezésben van némi ráció. Palackos bornál ez alá menni ingoványos terep. Főleg, ha belegondolsz, hogy a fenti tételek közül a szőlőt a legkönnyebb mással pótolni.

WP_20160420_16_39_01_Pro 1
kép: borszakkör

Tehát 1000 Ft fölött keresgélünk, rendben.

De mennyit érdemes kiadni egy palack borra? Ha csak egy korrekt bort szeretnél, 2000 Ft-nál többet nem kell költened. 1000-2000 Ft közötti áron rengeteg jó magyar bort találsz. Általában nyugodt lélekkel leveheted őket a polcról, nagy meglepetés nem érhet. Az is megeshet, hogy kellemesen fogsz csalódni!

Vajon efölött az árral arányosan növekszik a minőség is?

A helyzet az, hogy nem feltétlenül. Vagy változó a mennyivel-drágább vs. mennyivel-finomabb arány. Borásza, évjárata, esete válogatja. Személy szerint ritkán látom értelmét egy palack borra 3000 Ft-nál többet kiadni. Nem arról van szó, hogy nem finomabb, mert finomabb. Csak éppen annyira sok jó bor van a közép árkategóriában, hogy bőven találok ott is kedvemre valót.

A mestertrükk

Akcióhősök kifoghatnak jóárasított palackokat hiperekben, itt-ott. Hogy ezek miért akciósak, az a legtöbbször rejtély.

Én mindig azt a rémképet vizionálom ilyenkor, hogy azok a palackok eónok óta porosodnak az áruházlánc központi raktárában a mosóporok és a macskatápok között.

Persze nem tudhatom.

Az igazán jó vételeket viszont nem is a 0,75-ös palackokban fogod megtalálni. Ha te is az Ár-Érték-Arány Lovagrend tagjaként rovod fáradhatatlan köreidet rejtett kincsek után kutatva, a Szent Grálodat úgy hívják:

MAGNUMPALACK

Ez egyáltalán nem ciki, sőt! Valójában a bor a 1,5l-es palackokban optimálisabban érik, ezért sok neves pincészet tölti a legjobb borát dupla palackokba.

kopar-magnum
kép: gere.hu

Egy közepesnél jobb minőségű bor 1,5l-es kiszerelésben 1600-3000 Ft körül kapható. Az ugye egy 0,75-ös palackra vetítve 800-1500 Ft. Voilá! A pompás ár-érték arányunk elő is állt.

Ha kétségeid lennének, fordulj bizalommal Szőke Mátyás “Legendárium” néven futó borához, vagy Jásdi István csopaki olaszrizlingjéhez.

Legendás darabok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik