Élet-Stílus

Gyakori tévhitek #5: az édes bor gagyi

800 Ft-os édes merlot az éjjel-nappali közért alsó polcáról? Félédes vegyesfehér termelőtől, PET kannában? Fiatalság, bolondság! Azért mielőtt még lesajnálnád az édes bort fogyasztókat, vedd fontolóra a következőket! 

Nem minden édes bor gagyi.

Ott van rögtön hazánk messze földön híres büszkesége, a Tokaji Aszú.

Mondjuk hosszú évtizedek kitartó, kemény és következetes trehánykodásainak köszönhetően ez is sokak fejében él úgy, mint egy gejl édes likőrszerű valami, amit csak az öregasszonyok iszogatnak karácsonyonként a hintaszékükben.

regi-aszuk

De ne ezt vegyük alapul. Tokaj már rég túllépett a minőségtelen tömegtermékek gyártásán. A Tokaji Aszú a világon egyedülálló, kiemelkedő minőségű édes bor, aminek valóban csodájára járnak a külföldi szakértők is. De még ez a nagyság sem legitimálja a 800 Ft-os alsópolcos édes merlot-kat. Azoknak legföljebb a NÉBIH laboros kollégái járnak a csodájára.

Hogy lehet, hogy a legvacakabb és a legmagasabb minőségű borok is az édesek közül kerülnek ki?
Mi a különbség?

A legalja

Van annak alapja, ha valaki nem tekinti “igazinak” az édes borokat. A must cukortartalma rendes körülmények között alkohollá alakul át, így a bor alapesetben száraz. A mindennapok szintjén előforduló édes borok többségét mesterségesen édesítették. Jó esetben a saját mustjával, költséghatékonyabb szemlélet esetén más egyébbel.

sugar-in-glass
kép: flickr.com

Egy ilyen cukros lötty nem áll el magától, mint a száraz bor. Ebbe tartósítószer kell, stabilizáló anyagok és a megszokottnál több kén. A hozzáadott adalékanyagok listáját a boron nem kell feltüntetni. Pedig ha olcsó édes bort veszel, sok mesterséges vegyületet iszol meg. Ez gáz. Ne tedd. Nem lesz jó neked.

A reális kompromisszum

A késői szüretelésű borok megfizethető áron kaphatók. Ezek a szőlőből megmaradt természetes cukortartalomnak köszönhetően félédesek, édesek. Annyi a titkuk, hogy a szőlőfürtöket pár héttel tovább a tőkén hagyják, hogy a szemek egy kicsit megaszalódjanak, összetöppedjenek.

kesoi-szuret
kép: wikipedia

A koncentráltabb mustból még az erjedés után is marad több-kevesebb cukor. Ez édesíti meg a bort.

2000 Ft körül már kapsz ilyet.

Nem csak az adalékanyagokat úszod meg, de még finomabb is lesz, mint a mesterségesen édesített példány.

Mindennek a teteje

A tokaji borkülönlegességek ennél annyival tudnak többet, hogy egy Botrytis nevű penészfaj telepszik meg a töppedt szemeken. Ez rendes esetben egy gusztustalan sötétszürke penésszé fejlődik, és elrohasztja a gyümölcsöket.

botrytis-szamocan
kép: wikipedia

Tokajban viszont a kivételes klímának köszönhetően nemespenésszé válik.

kép: tokajiborlovagrend.hu
kép: tokajiborlovagrend.hu

Egy utánozhatatlan ízt kölcsönöz a szőlőszemeknek, amik így már nem csak édes bort fognak adni, hanem teljesen egyedi ízeket is. Ne higgy az olcsó aszúknak! 5000 Ft alatt fölösleges megvenned, nem lesz aszúíze.

Ha 2-3000 Ft-ból szeretnéd megúszni, keresd a Tokaji Szamorodnit, Fordítást, Máslást!

Ezek ugyanabból a nemespenészes alapanyagból készülnek, mint az aszú, csak egyszerűbb technikákkal. Előnyük, hogy sokkal olcsóbbak az Aszúnál, mégis képesek egy ahhoz nagyon hasonló ízhatást nyújtani. Érdemes őket megkóstolni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik