Élet-Stílus

Gyakori tévhitek #10: jó bort csak palackban kaphatunk

A 0,75l-es üvegpalack szinte egyeduralkodó a minőségi borok kereskedelmében. Aki viszont okosan szeret bort vásárolni, az tudja, hogy nem ez az egyetlen módja annak, hogy jó vásárt csináljunk. 

Valóságalap

Ha hirtelenjében kéne kerítenem némi bort, és biztos szeretnék lenni abban, hogy az jó is lesz, akkor bemennék a legközelebbi élelmiszerboltba és levenném a polcról egy ismertebb borászat 0,75l-es palackját. Ez a kiszerelés elterjedt és általános, ebből van a legnagyobb választék.

Csakhogy

A 0,75 l-es üvegpalack simán rejthet rossz bort annak ellenére is, hogy adott esetben csodaszép cirkalmas felirattal, egy fiktív nemesi család címerével és antik hatású, vastag aranyszegélyes címkével van ellátva.

A palack sajnos nem garancia a minőségre.

  • meg drága is,
  • nagy az ökológiai lábnyoma,
  • nehéz,
  • törékeny,
  • macerás,
  • különben is miért pont 7,5 dl,
  • és ha huszonöten lemegyünk a telekre egy három napos dzsemborit tartani, akkor muszáj 70 db palackkal levonulni?

Vannak más, ésszerű kiszerelések, amik láttán ugyanúgy nem kell féltened a minőséget, mint az üvegpalack esetében.

naphegy-kicsi-nagy
Naphegy Pincészet Cabernet Sauvignon Barrique

Magnumpalack

Ez egy duplaméretű üvegpalack. Ugyanannyiba kerül, mint a 0,75l-es, csak ez a költség kétszer annyi boron oszlik el, úgyhogy beljebb vagy kb. 300 Ft-tal. Külön előnye, hogy a bor ebben optimálisabban érik, mint a 0,75-ös palackban. A legnevesebb pincészetek a legjobb boraikat ezért töltik magnumpalackba a gyűjtők számára. Borászatoknál és hozzáértő borszaküzletben találod meg a 1,5 l-es palackokat.

Gyakori tévhitek #10: jó bort csak palackban kaphatunk 2

Bag-in-Box

Egyre elterjedtebb csomagolási módszer.

Közkeletű tévhit, hogy a dobozokba a gyengébb, asztali borokat töltik.

Töltik persze azokat is, de maga a csomagolás teljes mértékben alkalmas a minőségi borok értékeinek megőrzésére. Sőt. A papírdoboz megóvja a bort a fénytől, amit az üvegpalack nem tud 100%-ban biztosítani, ezen kívül a hullámkarton a hőmérséklet-ingadozásokat is enyhíti. A benne levő többrétegű zsák sterilen érkezik a borászatba, és légmentesen záródik felbontás után is. Azt már kitapasztaltuk, hogy biztonságos és strapabíró. A Geisenheim-i egyetem kutatásai viszont tudományosan is igazolták, hogy a bag-in-box valójában még jobb is a dugóval zárt üvegpalacknál. Jobban bírja benne a bor. Meglepő, ugye? Kíváncsi vagyok, mikor kapunk Kopár cuvée-t csapolós verzióban.

fenyespince
kép: fenyespince.hu

Termelői borkimérés

Ez az igazi aknamező! Pontosabban egy gyémántokkal teleszórt aknamező.

Soha ne vegyél ilyen helyen bort anélkül, hogy megkóstolnád!

Mindegyikben ott van a hordók aljából összeöntött maradék, amit rásóznak a balekokra és az alkoholistákra. A jó hír, hogy ott vannak a pincészet legjobb borai is. Ugyanazok, mint amiket palackozva is értékesítenek. Ha figyelsz, fantasztikusan jó borokat találhatsz útszéli bódékban, piaci kimérésekben, kis pincék csapra vert hordóiban.

Ha olyan szerencséd volt, hogy találtál egy gyöngyszemet, egy dologra nagyon vigyázz: ne rontsd el azt a jó bort, amit itt vettél!

Amivel elronthatod:

  • Nem steril az edény (palack, flakon, kanna, demizson) amiben elviszed, vagy amibe áttöltöd otthon.

Megoldás: a kisebb palackokat hevítsd fel forró vízzel, a nem hőállókat fertőtlenítsd valami emberre nem túl veszélyessel (kerítésszaggató pálinka, kénes törzsoldat)! 

  • Steril az edény, de nem zárod le légmentesen. Nem csak az a baj, hogy kifolyik a bor, hanem, hogy bemásznak a kórokozók, élesztők, amik tönkre teszik a bort.

Megoldás: olyan edényt, palackot válassz, amit rendesen le tudsz zárni. A csatos üveg a legjobb, de a masszívabb csavarzárak is jól működnek. Óvakodj a porózus anyagoktól (parafa, porcelán)! 

  • Nem megfelelő körülmények közt tárolod otthon a bort.

Megoldás: a kimérésben vásárolt bort egyáltalán ne tartogasd egy hétnél tovább. Az idő alatt is tedd be a hűtőszekrénybe! Kezeld úgy, mint a többi friss élelmiszert, hiszen a bor él és változik, mint a gyümölcslé vagy a tej! 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik