Élet-Stílus

Biobor: a jövő útja

Számos érdeklődőt vonzott hazánk első biobor kóstolója, mely a Borszakkör, a Borjour és a bioborászok összefogásának eredményeként jöhetett létre.

Mitől bio egy bor?

A biotermékek előállítását világszerte, így az Európai Unióban is egységes előírások szabályozzák, de a képet árnyalhatják ezekhez képest eltérő, általában szigorúbb, privát – különösen védjegyek megjelenítéséhez kapcsolódó – feltételrendszerek.

Európában ezzel a védjeggyel jelöljük az ellenőrzött bioélelmiszereket:

eu_bio_logo_720px

 

A biobor készítésének előírásai:

  • Szintetikus kemikáliák (műtrágyák, növényvédő-szerek, rovarirtók) nélküli termelés
  • GMO-mentes termelés
  • Mind a szőlőtermesztésben, mind a bortermelésben alkalmazandó követelményrendszer használata (2012 augusztusa óta)
  • Elismert szervezet által kiadott tanúsítvány (BioKontroll Hungária, Hungária Öko garancia)
  • Évente legalább egy ellenőrzés
  • Átállási időszak 3 év

Tiltott borászati eljárások

A fenti kritériumrendszeren túl a borásznak tilos például a hűtéssel történő részleges mustsűrítés, a kénhidrogén kivonása fizikai módszerekkel, elektrodialízis vagy ioncserélő használata a borok borkő- stabilizálása érdekében, a bor alkoholtartalmának részleges csökkentése.

Tilos a must cukor- és savtartalmának növelése és csökkentése, valamint tilos a bor szerkezetének fizikai és kémiai megváltoztatása (pl.: a borkő kiválását megakadályozandó stabilizáló anyagok hozzáadása).

Mi a különbség a bio, a biodinamikus és a természetes borok között?

osszehasonlitas_bio_biodinamikus_termeszetes_borok

Jelenleg mintegy 50 országban folyik bio-szőlőtermesztés. Európa élen jár, a világ bio-szőlőterületeinek 79%-a ugyanis az EU területén található.

A világ szőlőterületeinek közel 5%-án folyik ma biotermesztés.

Miért jó ez egyáltalán?

A biobor termelésének két haszna van a nem bio-hoz képest.

  1. Egészségesebb élelmiszer kerül az asztalodra. Nincsenek adalékanyagok, vegyszermaradványok, és a kéntartalma is sokkal alacsonyabb a megszokottnál. A szermaradványok vélt vagy valós egészségügyi hatásától eltekintve van a biobor fogyasztásának egy egyértelműen érzékelhető előnye. Nem leszel másnapos. Alapból is jobban esik, de ha még többet is iszol meg belőle a kelleténél, akkor sem fájdul meg semmid. Sem aznap, sem másnap. Azért természetesen felelősséggel fogyaszd: bio vagy sem, az alkohol az alkohol marad.
  2. Hozzájárul a természet egyensúlyának, a fajok élőhelyének megőrzéséhez. Egy vegyszerezett szőlőültetvényben csak a szőlő él, meg ami véletlenül betéved. A bioszőlőben, mivel nem irtanak ki semmit, idővel ugyanúgy beáll a fajok természetes egyensúlya, mint az erdőben. Semmi sem szaporodhat el túlzott mértékben. A szőlőkártevők sem. Alapvetően ez védi meg a termést, nem pedig az, hogy a szintetikus növényvédő szereket kiváltják valami természetessel.

szocske-szolon720px

 

Milyen ízű a biobor?

Az hogy bio, nem változtat egy bor ízén. Sem a minőségén. Nem lesz tőle jobb vagy rosszabb ízű, és ez a kérdés nem is erről, hanem a termék tisztaságáról szól. Attól, hogy bio, még lehet elrontott, rossz a bor, mint ahogy egy nem bio is lehet nagyon finom.

Azért néhány, a biobor termelésében jellemző mozzanat jó eséllyel nyomot hagy a bor ízén és minőségén:

  • A bioművelésű szőlőtőkéken nem terem annyi, mint a vegyszeresen művelteken. Ez is része a természeti egyensúlynak. A korlátozott termésmennyiség jobb minőségű szőlőtermést eredményez.
  • Ha a növény nem kap műtrágyát (márpedig itt nem kap), mély gyökérzetre van szüksége ahhoz, hogy beszerezze magának a tápanyagokat. A mély rétegekből több ásványi anyaghoz jut, ami a bor ízét gazdagítja.
  • A szintetikus gombaölő szerek mellőzésének köszönhetően a szőlőbogyók héján életben marad az őshonos erjesztőflóra. A legtöbb bioborász ezért nem is használ fajélesztőt, hanem hagyja dolgozni a természetes élesztőket. A spontán erjesztés bár kevésbé divatos, de mindenképp változatosabb ízvilágot eredményez.
  • Bioborok esetében alacsonyabb az engedélyezett maximum kéntartalom. A kevesebb kén következtében a bor színe sötétebb, illata visszafogottabb lehet. A különbség nem drasztikus, csak ne várj egy biobortól olyan vibráló színt és túláradó illatokat, mint a trendi, modern boroktól.

A biogazdálkodásról és a biobor termelésről sok érdekességet találsz a legnagyobb ellenőrző szervezet, a Biokontroll Hungária weboldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik