Élet-Stílus

A Király visszatér, avagy a Furmint-sztori folytatása.

Mitől akkora sztár a Furmint? Azért, mert abból van a Tokaji Aszú? Kit érdekel a Tokaji Aszú? Mireföl van ez a Furmint Február? Itt a teljes magyarázat.

Előző cikkünkben ott tartottunk, hogy van ez a kényes, ritka fajta, ami állítólag hungaricum, és tökélyre vittük az elkészítését. És akkor kiderült, hogy nemcsak nekünk olyan értékes, és nem csak azért, mert aszút lehet belőle készíteni, hanem

a Furmint a világ legjobb szőlőfajtái közé tartozik, a világ többi része szerint is.

Milyen jó, hogy eleink pont ezt maxolták ki. A mi Furmintunk tehát a magyar és a nemzetközi borszakértői mezőny egyöntetű véleménye szerint über-alles. Újabban.

És ezt eddig nem tudtuk? Mivégre ez az újsütetű felhajtás körülötte?

A Tokaji Aszú

A furmintra sokáig csak a tokaji aszú alapanyagaként tekintettünk. A Tokaji borvidéken nincs régi hagyománya a száraz borok készítésének. Mert hagyományosan az édes bor ritkaság, ha pedig valahol megtermett az értékesebb édes, még szép, hogy igyekeztek abból előállítani a legtöbbet! Ott is volt a Tokaji aszú az összes uralkodó asztalán.

Tokaj_wine_labels
kép: wikipedia

Aztán változtak az idők, felépült a labor, a cukorgyár meg a szocializmus, és már nem is volt olyan nagy szám, hogy egy bor- vagy bármilyen élelmiszer- édes. Az édes bor tömegtermékké vált, vele együtt az aszú is leértékelődött.

A száraz tokaji

Időközben megjelentek és felemelkedtek a száraz tokaji fehérborok. Pontosabban nem csak úgy felbukkantak azok, hanem Szepsy István 2003-ban elkezdte készíteni őket. Ez akkor nagyon merész volt. Először senki sem értette. Aztán csak jöttek a hűhák és nahátok. Most pedig ott tartunk, hogy ha kéne választani egy bort, ami méltón képviselheti hazánk borászatát, az valószínűleg egy száraz furmint lenne. A száraz tokaji bor hóbortnak indult, aztán még az is lehet, hogy világszenzáció lesz belőle.

kép: pixabay.com

A jövő

A furmint értékét mi, magyarok is csak akkor kezdtük felismerni, amikor az első nemzetközi sikerek megérkeztek.  Ez csak 8-10 éve volt (vesd össze azzal az 500 évvel, amióta ismerjük a fajtát). A magyar közönség rácsodálkozott a furmintra, felfedeztük magunknak, de az elején még nem tudtuk, hogy csak nekünk ilyen értékes, vagy világviszonylatban is helye van a legjobbak közt. Ma ez már nem kérdés. A furmint a külföldi szakértők szerint is figyelemre méltó. Ott a helye a chardonnay, a sauvignon blanc, a rajnai rizling és a többi nemes fajta közt.

A fajta és a borászok bizonyítottak, innentől kezdve a kommunikáción és az összefogáson múlik a siker. Hogy elfoglalhassa a megérdemelt helyét a világban, a furmintnak most arra van szüksége, hogy mi, magyarok egy emberként mögé álljunk. 

Ezért szól minden év februárja a furmintról.

És te mennyire ismered nemzetünk régi-új üdvöskéjét? Ha eddig kimaradt az életedből, ismerkedj meg vele a Borjour Magnumon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik