Élet-Stílus

A magyar borok nindzsája: VIGYÁZZ, MÖGÖTTED!!!

A kékfrankos az ország legelterjedtebb kékszőlőfajtája. Mégsem látjuk annyiszor a polcokon, mint amennyit ez indokolna. Hová tűnik? Ott van ám az mindenhol, csak nem veszed észre.

Kékfrankosok rózsaszínben

Az a sok rozé például, amit látsz, a legtöbb esetben kékfrankos. Hogy miért ebből készítenek rozét a borászok? Több oka is van:

  • szép, lilába hajló színe van
  • gyümölcsös bor lesz belőle
  • a legtöbb helyen gond nélkül termeszthető, ennélfogva elérhető, megfizethető
  • a többi kék szőlőfajtához képest könnyű rozéként elkészíteni
  • vörösborként nem annyira keresett, így viszont eladható
rose-wine-table
kép: pixabay.com

Kékfrankosok rossz házasságban

Aztán, ha olyanokat látsz, hogy földrajzi jelzés nélküli magyar vörösbor, OFJ minősítésű (a tájbornak megfelelő kategória, pl. Dunántúli, Észak-Magyarországi megjelöléssel), ilyen-olyan olcsó vörös házasítás és társai, jobb esetben annak is a nagy része kékfrankos. (Rosszabb esetben valami olasz vagy spanyol labortermék.) Az ilyen olcsó kékfrankosoknak sok esetben – meglepő módon – semmi hibájuk nincs. Pusztán arról van szó, hogy az ültetvényen rengeteg termést hagy a gazdája, ez a rengeteg termés pedig nagy mennyiségű, de egyszerűbb ízű bort ad. Ezért olcsó.

De ezeken lépjünk inkább túl, és nézzünk el a minőségi házasítások irányába!

Kékfrankosok boldog házasságban

A Bikavérnek, legyen egri vagy szekszárdi, fontos összetevője a kékfrankos. A többi magyar vörös házasításban is jó eséllyel megtalálod.

bikaver-2013-bolyki
Ő viszi a hátán a Bikavért. kép: www.bolykipinceszet.hu

A Bikavértől egyébként pont úgy nem kell félni, mint a kékfrankostól. Bár a híre nem makulátlan, csudajó borokat találsz köztük, ha félre teszed az előítéleteidet, és megkóstolsz párat.

Házi feladat

Áprilisban sok rendezvény, kóstoló foglalkozik a kékfrankossal. Ha eddig kimaradt volna, most jó alkalmad nyílik megismerkedni öreg barátunkkal. Szemezgess a Bornaptárból!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik