Élet-Stílus

Kis borhibahatározó 1. – a dugóhibától a pimpóig

Ecetes, dugóízű, záptojás- egér- vagy lábszagú, barna, sós, muskátlis, fémízű, és hasonló borzalmak leshetnek rád hobbipincék sötét zugaiból! A borhibák és borbetegségek kisszótára segít kiigazodnod a rémtörténetek szereplői között.

A bor, amivel kínálnak, sajnos lehet hibás (technológiai baki miatt) vagy beteg (elszabadult mikroorganizmusok tevékenysége folytán). Remélem, hogy soha nem kell majd használnod ezeket a kifejezéseket, és csak hírből hallasz például a lábszagú borról. (Azt hitted az előbb, hogy vicc? Hát nem.)

Dugós

Egyértelműen hibás az a bor, aminek az illatába korhadó fa vagy iszapos pocsolyaszag vegyül. Ez történhet egy hibás dugó, vagy a pincében felhasznált klóros tisztítószerek miatt. Dugóhiba a legjobb pincéknél is előfordul. Általában csak egy-egy palackot érint, és az üzletben, étteremben kicserélik neked, ha reklamálsz érte.

Példamondat:

„De kár, hogy egy dugós palackot fogtunk ki! Pedig ez a kedvenc borom. Hozok egy másikat.”

 

parafa_szintetikus_dugo
A szintetikus dugók előnye, hogy sosem hibásak. Forrás: wikipedia

Illós

A borban vannak könnyen párolgó, szakszóval élve „illósavak”. Ezek nem azok a savak, amik a bor frissítő savasságát adják, és nem is a fanyar csersav, hanem kellemetlen, szúrós szagú anyagok. A borban ezek közül az ecetsav fordul elő legnagyobb mennyiségben. Az illós bor tehát az, amit a köznyelv ecetesnek nevez. Nem csak azért számít súlyos hibának, mert kellemetlen ízű, hanem mert a hiányos higiénia miatt elszaporodó, nemkívánatos baktériumok okozzák. Ahol ezek megélnek, ott valószínűleg más bajok is vannak.

Példamondat:

„A szomszéd vegyes fehérét megint kizárták a borversenyből, mert illós. Azt a fertőzött hordót legföljebb virágládának kéne használnia.”

Brettes

Erős animális jegyeket mutató bor. Leginkább úgy lehet leírni, hogy istállószaga van. Ezt egy Brettanomyces Dekkera nevű élesztőfaj okozza. Kis mértékben még kellemes is lehet, mert a bornak ad egy kis érlelt jelleget. Ízlés dolga- van, aki szereti. A baj csak az vele, hogy ha elkezd szaporodni a pincében, nem lehet kontroll alatt tartani. Így előfordulhat, hogy élvezhetetlenül brettes lesz a bor. Könnyű összetéveszteni a dugóízzel, de azzal ellentétben a brett nem mondható egyértelműen hibának.

Példamondat:

„Én szeretem az animális merlot-kat, de ez már olyan brettes, mintha egy lovardában termelték volna!”

lovak
forrás: wikipedia

Egeres

A borban az egérvizelet szagára emlékeztető szag és íz van. Savhiányos és elégtelenül kénezett borban fordul elő leggyakrabban. Egyelőre csak sejtéseink vannak arról, hogy mi okozza. A legkellemetlenebb benne, hogy csak lenyelés után érezhető… akkor viszont már nincs menekvés előle.

Példamondat:

„Direkt nem szóltál előre, hogy egeres? Adj egy pohár vizet, te gazember!”

Pimpós

Levegővel tartósan érintkezve a bor felületén körkörös formájú, nyálkás, fehér „borvirágok” képződnek. Ezek élesztőgombák telepei. Pusztítják a bor összetevőit, ezáltal egy idő után a bor íztelenné, öreggé, üressé válik.

Példamondat:

„Igyuk meg ezt a bort, mielőtt még megpimpósodik!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik