Élet-Stílus

Hölgyek a hordók mellett

Míg pár évtizeddel ezelőtt szinte csak a laborban és az irodában támogatták a pincészetek működését, ma már a hölgyek birtokot igazgatnak, szőlőt művelnek, szüretet vezényelnek, kéneznek, fejtenek, palackoznak, hektárokkal és hektoliterekkel zsonglőrködnek.

A borászat klasszikusan férfias szakmának számít. Miért is? Mint sok más szakma esetében, ez a borászatnál is érthető volt régen, ma már viszont semmi sem indokolja. Egyre több is a női borász. Van, ahol a családi gazdaság életében válnak nélkülözhetetlen munkatárssá az anyák, lányok, menyek. Másutt a pincekulcs helye eleve a retikülben van, és a családfő a segédmunkás. Gyakran pedig családtól teljesen függetlenül választják a lányok ezt az izgalmas pályát.

  • Milyen változást hozott ez a magyar borkultúrában?
  • Van különbség egy férfi és egy nő által készített bor között?
  • Miért tekintjük férfiszakmának a borászatot, és milyen érzés nőnek lenni ebben a közegben?

Az okok

Hogy miért férfias a szakma, arra egyszerű a válasz. A gazdaságok gépesítése előtti időkben a szőlő művelése és a bor készítése is fizikai erőt igényelt. A szőlőben, pincében nehéz eszközökkel és ugye, szintén nehéz folyadékokkal dolgozunk.
A traktor és a szivattyú viszont ennek a problémakörnek a nagy részét meg is oldotta (amit nem, azt további gépészeti lelemények igen), megnyitva a lehetőséget a gyengébbik nem előtt.
Lett is sok női borász, ám legtöbbjük az utóbbi évekig valamiért a háttérben maradt. Talán megszokásból? Mindenesetre a férfiuralomnak vége, ami örvendetes hatással járt a magyar borkultúrában. Sokkal színesebb, vidámabb, izgalmasabb, felszabadultabb lett a hangulat a hölgyek megjelenésével.

Őszintén: van ebben bármi meglepő?

Stabil támasz és Frontember

Egy üzletben körülnézve a női jelenlét talán a Frittmann Pincészet művészi címkéivel ellátott borain a legszebeszökőbb.

frittmann-palyazat-foto
kép: www.frittmann.hu

“Ó, én tulajdonképpen a háttérmunkálatokban veszek részt leginkább” – mondja Frittmann Jánosné. Kérdésemre, hogy tulajdonképpen ez mit is takar, tipikus női választ kapok:

“Mindent.”

A kartonok beszerzésétől a vendégek fogadásán, az adminisztráción és az e-mailek kezelésén át a tárgyalások időpontjának fejben tartásáig és a kitelepülésekhez szükséges eszközök összeállításáig.”

Hiába no, erős hinterland nélkül még senki nem nyert hadjáratot.

“Anita vállalta fel a marketinget, kommunikációt, a rendezvényeket. Májusban a Szegedi Borfesztivállal elkezdődik a szezon, onnantól rendezvényről rendezvényre jár.” 

anita-borjour
kép: www.borjour.hu

“Az új címkecsaláddal a fiatalokat szeretnénk megszólítani. Anita javaslata volt, ő találta a festményeket is. Először szokatlannak tűnt, de a család fiataljai megszavazták. Azt látjuk, hogy a kedvesebb megjelenés sok kezdőt bátorít arra, hogy elkezdjenek bort fogyasztani, vagy megkóstolják az ismeretlenebb Generosa fajtából készült borunkat.  
A borok stílusa  nem nőiesebb attól, hogy mi is részt veszünk a munkában. Ha döntést kell hozni, összeül a családi tanács, és mindenki elmondja a véleményét – bár a végső szó általában a fiúké.” 

Aki fittyet hány a kétkedőkre

“Szakértelem kell, akár nő az ember, akár férfi.”

Babarczi Zsuzsanna egészen határozott véleménnyel van a kérdéskörről.

babarczi-zsuzsanna

“Hogy más lesz-e a bor attól, hogy egy nő készíti? Nem hinném. Én legalábbis nem csinálok emiatt másként semmit. Tudom, van ez a gondolattársítás, hogy a nők állítólag lágyabbak, és van aki ezt állítása szerint érzi is a boron. Szerintem nekünk is ugyanúgy savat meg cukrot kell mérni szüretkor, mint másnak, a szakma az ugyanaz számunkra is. Egy bor értékét mindig a minősége határozza meg. Nem tapasztalom, hogy többen vagy kevesebben kóstolnák meg a borainkat azért, mert nő készítette.” 

babarczi-borok
kép: www.babarczipince.hu

Ebben tehát nincs különbség. De vajon milyen érzés nőnek lenni a férfitöbbségű szakmai körökben?

“Azt látom, hogy sokan elcsodálkoznak, amikor velem találkoznak. Ritkaságnak számít a női borász. Sem negatív, sem pozitív megkülönböztetést nem tapasztalok, de a meglepődést igen. Azt viszont nagyon szeretem ebben a szakmában, hogy a kitartó, minőségi munkát mindig elismeri a közösség. Jó bort kell készíteni: ez számít. A nemeknek ehhez nincs köze.” 

Akárhogy is, mind a Frittmann, mind a Babarczi borok nagy népszerűségnek örvendenek. Vajon a női kéz nyoma, ami miatt szívesen választjuk őket, vagy egyszerűen a kiváló minőség? Vagy mindkettő?

Ha nőnapi ajándékot keresel, ezekkel biztos lesz a sikered!

Te szívesebben veszel le a polcról egy bort, ha tudod, hogy hölgy készítette? Mit gondolsz, érezhető a különbség?

Mondd el a véleményed kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik