Érdekesség

Gyakori tévhitek #5: az édes bor gagyi

800 Ft-os édes merlot az éjjel-nappali közért alsó polcáról? Félédes vegyesfehér termelőtől, PET kannában? Fiatalság, bolondság! Azért mielőtt még lesajnálnád az édes bort fogyasztókat, vedd fontolóra a következőket! 

Nem minden édes bor gagyi.

Ott van rögtön hazánk messze földön híres büszkesége, a Tokaji Aszú.

Mondjuk hosszú évtizedek kitartó, kemény és következetes trehánykodásainak köszönhetően ez is sokak fejében él úgy, mint egy gejl édes likőrszerű valami, amit csak az öregasszonyok iszogatnak karácsonyonként a hintaszékükben.

regi-aszuk

De ne ezt vegyük alapul. Tokaj már rég túllépett a minőségtelen tömegtermékek gyártásán. A Tokaji Aszú a világon egyedülálló, kiemelkedő minőségű édes bor, aminek valóban csodájára járnak a külföldi szakértők is. De még ez a nagyság sem legitimálja a 800 Ft-os alsópolcos édes merlot-kat. Azoknak legföljebb a NÉBIH laboros kollégái járnak a csodájára.

Hogy lehet, hogy a legvacakabb és a legmagasabb minőségű borok is az édesek közül kerülnek ki?
Mi a különbség?

A legalja

Van annak alapja, ha valaki nem tekinti “igazinak” az édes borokat. A must cukortartalma rendes körülmények között alkohollá alakul át, így a bor alapesetben száraz. A mindennapok szintjén előforduló édes borok többségét mesterségesen édesítették. Jó esetben a saját mustjával, költséghatékonyabb szemlélet esetén más egyébbel.

sugar-in-glass
kép: flickr.com

Egy ilyen cukros lötty nem áll el magától, mint a száraz bor. Ebbe tartósítószer kell, stabilizáló anyagok és a megszokottnál több kén. A hozzáadott adalékanyagok listáját a boron nem kell feltüntetni. Pedig ha olcsó édes bort veszel, sok mesterséges vegyületet iszol meg. Ez gáz. Ne tedd. Nem lesz jó neked.

A reális kompromisszum

A késői szüretelésű borok megfizethető áron kaphatók. Ezek a szőlőből megmaradt természetes cukortartalomnak köszönhetően félédesek, édesek. Annyi a titkuk, hogy a szőlőfürtöket pár héttel tovább a tőkén hagyják, hogy a szemek egy kicsit megaszalódjanak, összetöppedjenek.

kesoi-szuret kép: wikipedia[/caption]

A koncentráltabb mustból még az erjedés után is marad több-kevesebb cukor. Ez édesíti meg a bort.

2000 Ft körül már kapsz ilyet.

Nem csak az adalékanyagokat úszod meg, de még finomabb is lesz, mint a mesterségesen édesített példány.

Mindennek a teteje

A tokaji borkülönlegességek ennél annyival tudnak többet, hogy egy Botrytis nevű penészfaj telepszik meg a töppedt szemeken. Ez rendes esetben egy gusztustalan sötétszürke penésszé fejlődik, és elrohasztja a gyümölcsöket.

botrytis-szamocan
kép: wikipedia

Tokajban viszont a kivételes klímának köszönhetően nemespenésszé válik.

kép: tokajiborlovagrend.hu kép: tokajiborlovagrend.hu[/caption]

Egy utánozhatatlan ízt kölcsönöz a szőlőszemeknek, amik így már nem csak édes bort fognak adni, hanem teljesen egyedi ízeket is. Ne higgy az olcsó aszúknak! 5000 Ft alatt fölösleges megvenned, nem lesz aszúíze.

Ha 2-3000 Ft-ból szeretnéd megúszni, keresd a Tokaji Szamorodnit, Fordítást, Máslást!

Ezek ugyanabból a nemespenészes alapanyagból készülnek, mint az aszú, csak egyszerűbb technikákkal. Előnyük, hogy sokkal olcsóbbak az Aszúnál, mégis képesek egy ahhoz nagyon hasonló ízhatást nyújtani. Érdemes őket megkóstolni!

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.