Élet-Stílus

A borkóstolás jobban edzi az agyat, mint a matematika

Szellemi frissesség? Igyunk rá!

A borkóstolás minden más tevékenységnél több agyi kapacitást igényel- derült ki egy vezető amerikai neurológus kutatásából.

Egy bor kóstolásakor a palack megpillantásától kezdve az ízlelgetés lépésein át a korty lenyeléséig “az érzékelő és mozgató idegek, valamint a központi idegrendszer elképesztően nagy része mutat aktivitást”, mondta el Gordon Sheperd, a Yale Egyetem kutatója.

A bor alkotórészei íz- és illatreceptorok ezreit stimulálva olyan ízérzeteket küldenek az agy felé, amik feldolgozása komoly szellemi teljesítményt igényel. Nem csak a mintázatok felismerésének képességére, a memóriánkra és pontos értékítéletek megalkotására van szükségünk, de érzelmeket és örömet is átélünk.

A matematikai feladványoktól eltérően – melyek megoldásához agyunknak csak egy kisebb részére van szükség – a borkóstolás több érzékszervünket is igénybe veszi: a látást, szaglást és az ízlelést.

Kutatásait Shepherd egy tavaly szeptemberben, a Frontiers in Human Neuroscience c. lapban megjelent cikk hatására kezdte. A tanulmány kifejtette, hogy a Mester Sommelier fokozat megszerzéséhez olyan szellemi erőfeszítésekre van szükség, hogy mire valaki eljut idáig, az agyában fizikailag vastagabb lesz az érzékelésért felelős rész.

A cikk fordítás. Az eredeti elolvasható a Decanter.com oldalon, melynek látogatását szívből ajánljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik