Élet-Stílus

Gyakori kérdések, 1: Van ez a borom, mennyit ér?

Vannak olyan visszatérő kérdések, amiket rendszeres időközönként megkapunk olvasóinktól, vendégeinktől. "Gyakori kérdések" rovatunkban az ezekre adott válaszokat tesszük közkinccsé.

Kérdés:

Van itthon egy borom, vajon mennyi az értéke? Egy 1967-es Tokaji Szamorodniról lenne szó, száraz, 0,25 literes. Érdemes ezzel felkeresnem egy borszaküzletet? El tudnám- e adni, és ha igen, mennyiért?

Válasz:

Sajnos nem tudok jó hírrel szolgálni sem a fenti, sem más régi bor gazdájának. A borod valószínűleg egy forintot sem ér… több okból.

1: A borok élettartama véges. Valahol 3 és 30 év között van, bortól függően. Az a bor, ami ennél többet túlél, és még élvezhető, világviszonylatban is ritka, mint a fehér holló.

2: Az, hogy egy palack bor meddig élvezhető, a bor jellegén és minőségén kívül nagyban függ a tárolás körülményeitől. Vannak kivételesen jó klímájú pincével rendelkező borosgazdák, akik kifejezetten azzal foglalkoznak, hogy kis zárható cellákat (bortrezort) adnak ki bérbe a pincéjükben, ahol a bérlők biztonsággal tárolhatják a sok évre eltenni kívánt boraikat. Az ilyen vállalkozások azért lehetnek sikeresek, mert 1-2 évnél tovább tényleg csak egy ilyen helyen tartható el a palackozott bor. Otthoni körülmények közt vagy nem tökéletes klímájú pincében sajnos tönkre megy. Ezért van az, hogy semmilyen kereskedő nem vesz meg magánembertől muzeális bort. Hiszen nem tudhatja, hogy az eltelt évtizedek alatt végig optimálisan tárolták-e, és még ha igen, akkor sem tudja a kereskedő a boltjában továbbra is biztosítani a megfelelő körülményeket.

3: A bornak a 1,5 l-es üvegpalack biztosítja a legjobb feltételeket az érésre. Ezután következik a megszokott, 0,75l-es, vagy a 0,5l-es méret. Az ennél kisebb, különösen a mini palackok drasztikusan lerövidítik a bor élettartamát. Ennek az az oka, hogy a palackban a bor együtt tölti az idejét azzal a kis mennyiségű levegővel, ami az üveg nyakában marad. Mivel az üvegek nyaka űrtartalomtól függetlenül nagyjából azonos méretű, ez a levegőmennyiség kb. ugyanannyi minden méretű palacknál. De míg 1,5 l bor szinte meg sem érez annyi levegőt, 2-3 dl-t már könnyedén eloxidál.

Az ilyen régi palackoknak a kultúrtörténeti értéke vitathatatlan, élvezeti értéke már valószínűleg nincs, vagy nagyon alacsony. Ha a bor ránézésre még fogyasztható (nem zavaros), nyugodtan kóstold meg. De ne várj sokat tőle.

Pénzzé tenni nagyon kicsi az esélyed, hacsak magánvevőt nem találsz rá apróhirdetéssel például.
Én a helyedben biztosan megtartanám dísznek, a történelmi értéke miatt.

Kérdésed van?

Írd meg a hello@borszakkor.hu címre, és megválaszoljuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik