Élet-Stílus

Keményen megküzdöttünk a 2016-os borokért

Már lehet becslésekbe bocsátkozni az idei szőlőtermés mennyiségét és minőségét illetően. Nem egyszerű az év, de a jelek szerint jó borokra számíthatunk. Három borvidék borászait kérdeztük az idei kilátásokról.

Nehéz kezdet

Az idei szüretet sajnos több helyen is a fagy kezdte meg tavasszal, majd a jégeső folytatta nyár elején. A szőlőnövény a tavasszal elfagyott virágait jó esetben másodvirágzással pótolja, ebből bár kicsit később és kicsit kevesebbet, de lehet szüretelni. A jégverésből már nem regenerálódik ilyen könnyen.

kép: vaol.hu
kép: vaol.hu

Egyes borvidékek jelentős fagy- és jégkárt szenvedtek el, míg másokat a természet nagyvonalúan megkímélt.

Kiss Attila (Mátrai borvidék):

Kivételesen jó évünk van idén. Szerencsésen megúsztuk a tavaszi fagyot és a jégesőt is, amik több más borvidéken súlyos károkat okoztak. Ez valóban a szerencsén múlik, 2016-ban a Mátrának kedvezett a sors.

Vojtek Balázs (Villányi borvidék)

A tavaszi fagyok minket elkerültek, bár hallottuk, hogy a közelünkben is sok szőlő elfagyott. Aggódtunk az ültetvényekért, de szerencsére nem lett komolyabb bajuk. Nyáron nálunk a jégverés nem okozott károkat, a gombabetegségekkel viszont sokat küzdöttünk. Egészen augusztusig nem sok jót ígért az évjárat.

Küzdelmes folytatás

A nyár eleji a viharok elvonultával egy azoknál sokkal komolyabb fenyegetéssel kellett a szőlészeknek szembenézniük. A meleg, csapadékos júliusi időjárás, a magas páratartalom ideális körülményeket teremtett a gombabetegségeknek.

furt-peronos-szepzoldhu
kép: szepzold.hu

A lisztharmat és a peronoszpóra nem csak az adott évi termést teheti tönkre. Súlyos fertőzés esetén a növény annyira legyengülhet, hogy a következő évben sem tud rendes termést nevelni. Voltak szerencsésebb régiók, a többség azonban komoly küzdelmet folytatott.

Vojtek Balázs:

Rengeteg plusz munkát és költséget rótt ránk idén a növényvédelem. Hosszú ideig párás volt az idő. Még a szokásosnál több permetezés sem volt elég ahhoz, hogy megvédjük a szőlőt. Végig kellett menni a sorokon, és megritkítani a leveleket. Így jobban szellőzik a lombozat, gyorsabban kiszárad az ültetvény. 

Kiss Attila:

A júliusi esők nem okoztak problémát, mert minden eső után jött egy száraz, szeles időszak. Az ültetvényben nem ült meg a pára, így a fertőzéseket nagyjából megúsztuk. 

Várszegi Viktor (Balatonboglári borvidék):

A júliusi esőzések nem tettek jót a Csabagyöngyének. Ez a fajta ilyenkor már kezd érni, és a nagy esőben félő, hogy rothadni kezd. Szerencsére már elérte azt az érettségi fokot a szőlő, hogy biztonsággal leszüreteljük. Idén is remek bor készült belőle. A Sárgamuskotály rizikósabb volt, ezt sajnos kicsit korán kellett bemenekíteni a pincébe, de úgy néz ki, hogy a mentőakció sikeres volt. Szépen alakul a bor.

Bíztató végjáték

Az augusztus és a szeptember ezidáig jobbára eseménytelenül, kedvező időjárási körülmények közt telt.

Furmint_grape_cluster
Furmint fürt

Szép száraz,  napsütéses hetek követték egymást, és még a széljárás kedvezett. A később érő fajtáknak erre nagy szüksége is volt.

Várszegi Viktor:

A Chardonnay-t és a Pinot Noir-t csak a hónap végén szedjük. Az ilyen késői érésű fajták a szeptemberi időjárásra érzékenyek, az viszont most nagyon jó. Mire szüretelni kezdjük őket, addigra a Csabagyöngye már a boltokban lesz.

Kiss Attila:

A fejlődő fürtök minőségét folyamatosan ellenőrizzük. A próbaszüretek alkalmával bevizsgált must cukor- és savtartalmának aránya idén rendkívül harmonikusnak bizonyul.
Az egyetlen nehézség, hogy az ideálisnál egy kicsit melegebb a szeptember.
Vigyáznunk kell arra, hogy a leszüretelt szőlő ne melegedjen túl, mert akkor könnyen elvész az újbor frissessége. Ezt elkerülendő kora hajnalban szüretelünk és a kipréselt mustot azonnal lehűtjük- ez egyébként a must tisztulását is elősegíti.
A melegben félő, hogy még a tőkén elégnek a gyümölcs 
savai. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy megfelelően válasszuk meg a szüret időpontját. Az Ottonel Muskotály volt leginkább veszélyben, de még pont sikerült szép savakkal leszedni. Az Olaszrizlinget hagyjuk kint legtovább, amiatt egy kicsit aggódok is még. Figyelni kell rá. 

Vojtek Balázs:

A növényvédelmi kockázatok miatt a szőlőművelés idén különösen kemény munka volt. Most már látjuk, hogy megérte küzdeni, mert végül egészséges termést szüreteltünk. Nem is számítottunk ilyen jó minőségre, de végül a 2016-os évjárat felülmúlta a várakozásainkat. 

late-harvest
Késői szüret

Happy End?

A Szeptember végén érkezett esők újabb fordulatot jelenthetnek az évjárat megítélésében. A késői szüret és az aszútermés sorsa még kérdéses. Ha folytatódnak az esőzések, az nem jelent sok jót az édes borokra nézve, bár némi csapadék szükséges ahhoz, hogy a szőlőszemek aszúsodni kezdjenek. Van még miért izgulnunk!

Akiknek drukkolunk:

Kiss Attila

Várszegi Pincészet

Vojtek Pince

Hajrá!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik