Élet-Stílus

Nevet keresünk a Cserszegi Fűszeresnek!

A Duna Borrégió pályázati felhívást tett közzé, melyben a magyar és a világpiacon is jól csengő nevet keres három szőlőfajtának, köztük a Cserszegi Fűszeresnek is.

“The unpronounceable hungarian grape” – vagyis “a kimondhatatlan nevű magyar szőlőfajta”. Leginkább így emlegetik a Cserszegi Fűszerest például Nagy-Britanniában, az USA-ban vagy Kínában. És bár egy kutatás szerint a nehezen kimondható névvel ellátott borokat finomabbnak érezzük és több pénzt is vagyunk hajlandóak kiadni értük, tarthatatlanná vált a helyzet.

 

Cserszegi Fűszeresből elég sokat exportálunk, ezért nem mindegy, hogy a külföldi vásárlók félnek-e tőle, vagy könnyen megjegyzik, szívesen választják.

A Duna Borrégió (a Kunsági, a Hajós-Bajai és a Csongrádi Borvidék) ezért írt ki a pályázatot, melyben a külföldi piacokon is jól csengő alternatív nevet keres a Cserszegi Fűszeresnek.

A fajtát tehát nem kívánják átnevezni, országon belül marad az eredeti neve. De ahogy a szürkebarát tud Pinot Gris lenni, a sárgamuskotály meg Muscat Lunel, Cserszegi barátunk is felvehet egy kozmopolita becenevet.

A pályázat nem áll meg itt, két további szőlőfajta is nevet keres benne.

Bácska és Pannonija

Van két új nemesítésű szőlőfajtánk is, melyeknek eddig csak afféle nem hivatalos munkanevük volt használatban. Mindkét fajtát a Pécsi Szőlészeti- és Borászati Kutatóintézet nemesítette évtizedek áldozatos munkájával. A kutatók célja az volt, hogy betegségeknek ellenálló, minimális vegyszerhasználattal, akár biogazdálkodásban is termeszthető fajtákat hozzanak létre.

Az elmúlt évtizedben a Kunsági és a Hajós-Bajai borvidék több pincészete is létrehozott kísérleti parcellákat a fajtákból, hogy kiderüljön, hogy válnak be a fajták a gyakorlatban. A Frittmann és a Koch Borászat, a Szemerey Pince és a Kunvin sikerrel használta fel a borokat házasításokban, míg az Anna Borház bár fantázianévvel, de fajtaborként is forgalomba hozta őket.


A Pannonija és a Bácska tehát sikeresen vizsgázott, de ilyen neveken nem kerülhetnek be a hivatalos fajtajegyzékbe.

Milyenek a borok?

Cserszegi fűszeres

Ki ne ismerné? Könnyed testű, de elképesztően intenzív illatú bor. Képzelj el egy fűszerboltot egy virágpiac közepén, hát nagyjából olyan sokféle és olyan erős illata van a Cserszeginek. Ez a legfőbb értéke, bora nem érlelhető, viszont azonnali fogyasztás céljára verhetetlen.

Bácska

Modernebb technológiával készült példányai a rizlingszilvánihoz hasonlítanak. A hagyományosan elkészített, komolyabb tételek viszont a furminthoz, ami figyelemre méltó. Jó egyensúllyal rendelkezik. Rendkívül szépen tud érni, az Anna Borház 2013-as Bácskája most igazán kellemes. A szőlő a betegségeknek ellenáll, biotermesztésre alkalmas.

Pannonija

A Rajnai Rizlingre, szürkebarátra hasonlít. Illatosabb a Bácskánál, reduktív technológiát kíván. Diszkréten illatos, határozottan gyümölcsös borokat ad. Könnyed, lágy, kedves, nőies. Szintén ellenáll a betegségeknek, vegyszermentesen termeszthető.

Nevezd el őket!

A legjobb fajta nevekkel pályázókat fajtánként 50 – 50 ezer forint értékű utalvánnyal (borválogatás + két személyes borkóstoló vacsorával) díjazzák.

Az utalvány beváltható:

  • Frittmann Borászat
  • Koch Borászat
  • Kökény és Fia Családi Borászat

A pályázat benyújtási határideje: 2017. május 24.

A nevezéseket a Hajós-Bajai Hegyközségi Tanács email címére kérjük beküldeni:

hajosbajaiht@gmail.com

A pályázatok eredményességének elbírálása és a győztes pályázók nevének kiválasztása a Duna
Borrégió Borversenyén történik a borbírálók és meghívott vendégek szavazati alapján.

A pályázat arra a fajtára eredményes, melyre legalább száz pályázat érkezik.
Egy pályázó egy szőlőfajtára egy névvel pályázhat, és nem kötelező mindhárom szőlőfajtára
pályázni.
A nevek kiválasztása fajtánként történik, egy pályázó akár mindhárom díjat is elnyerheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik