Élet-Stílus

Pezsgőkalauz, 1.rész: az olcsók és finomak

Habzóbor, tankpezsgő, klasszikus, tradicionális, Asti vagy szovjet? Ha jól választasz, a pezsgőzés nem csak egy kötelező programpont lesz szilveszterkor, hanem igazi élményt fog nyújtani. Adunk néhány tippet a vásárláshoz!

Gyöngyözőbor

A „habzóbor” – más nevén gyöngyözőbor – a pezsgő egyszerűbb változata. Nem más, mint egy friss, tiszta ízű, gyümölcsös bor szénsavval dúsítva. Trendi és fiatalos. Ha szereted az illatos fehérborokat, könnyű rozékat, ebben sem fogsz csalódni.

Árkategória: 1500-2500 Ft

forrás: wikipedia

Tankpezsgő

A leggyakoribb pezsgőtípus a „tankpezsgő” (methode charmat). Nevét a gyártásához használt hatalmas acéltartályokról kapta. Ez a legalacsonyabb minőségi kategória a pezsgők között, ami nem azt jelenti, hogy bármi baj lenne vele, csak azt, hogy az ízvilága egyszerű. Éppen ez teszi könnyen ihatóvá. Bulizáshoz egy tankpezsgő a legjobb választás.

Árkategória: 800-2000 Ft

“Szovjet” pezsgő

A tankpezsgők között keresgélve megakadhat szemed a furcsa, cirill betűs palackokon. Tévedés ne essék, ez bizony egy kiváló magyar termék! De miért akar orosznak tűnni? Mert bizonyos értelemben az is. A ’60-as években szovjet mérnökök a tankpezsgő gyártási technológiáját továbbfejlesztve kidolgozták a „folyamatos” pezsgőgyártási eljárást. A cél a gyártás gyorsítása volt, a minőség megtartása mellett. Ez sikerült is. Ezek a pezsgők hetek alatt elkészülnek, ezért kimondottan olcsóak. Jó minőségű magyar szőlőből ezzel a módszerrel is kellemes pezsgőket kapunk. Ha nem akarsz sokat költeni egy palackra, bátran leveheted a polcról. Akár hétköznap is!

Árkategória: 800-1200 Ft

 

aceltartaly
forrás: wikipedia

Mustból erjesztett

Jártál már Asti-ban? És kóstoltál-e már Astit? Az olasz város eredetvédett terméke különlegesség a pezsgők között. Nem borból, hanem mustból erjesztik, lezárt acéltartályokban. A must erjedni kezd, ezzel szén-dioxidot termel. A lezárt tartályból ez nem tud távozni, így szénsav formájában beoldódik a folyadékba. Az erjedést megszakítva a mustból erjesztett pezsgőt 5-7%-os alkoholfoknál szűrik és palackozzák. Így egy édes, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös ízű italt kapunk. Nagyon finom! Az eredetinek kissé borsos az ára, de ugyanezzel az eljárással hazánkban is készül pezsgő, egészen barátságos árakon.

Árkategória: 800-4000 Ft

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik