Élet-Stílus

Februárban a csapból is Furmint folyik. Mégis miért?

Furmint Február: tematikus kóstolók, borvacsorák, bemutatók, rendezvények. Minden a Furminttal foglalkozik egy hónapig. Indokolt ez? Mit tud ez a fajta, amit más nem?

A magyar szőlőfajták királya a Furmint. Az egyes számú hungaricum-fajtáról azonban senki sem tudja, honnan jött és mikor. Egyesek szerint az első hittérítőkkel érkezett Itáliából. Mások azt mondják, francia, de van aki állítja, hogy Szerbiában született. Akik igazán ismerik, azt mondják: mindig is itt volt.

Eredet

A Furmint származását tehát balladai homály borítja, a mendemondák mindenfélét emlegetnek. A genetikai kutatások során egyre több minden derül ki (például, hogy valószínűleg a világ legnemesebb szőlőfajtái között számon tartott Chardonnay-val közös őse lehet), de egyelőre ezek sem mondtak még ki semmi biztosat. Annyi tudható, hogy a 16. században Tokajban már termesztették.

Furmint_grape_cluster
a kép forrása: wikipedia

Miért pont a Furmint az ász?

Népszerűségének oka az volt, hogy különösen alkalmas édes borok készítésére. Mielőtt megkérdőjeleznénk, hogy miért olyan nagy dolog ez, emlékezzünk meg arról, hogy az élelmiszeripari segédanyagok, laborok és a növényvédőszerek elterjedése előtt azért nem volt olyan egyszerű projekt összehozni egy édes bort, mint ma. Természetes módon csak néhány termőhelyen, néhány szőlőfajta tudja ezt rendszeresen produkálni. Ezért az ilyen helyeket és fajtákat nagy becsben tartották.

Mert mi kell az édes borhoz, ami ilyen sepeciális?

Az, hogy a szőlő töppedni tudjon, vagyis megaszalódjon a tőkén. Hogy ez megtörténhet-e, az a szőlőfajtán is múlik, meg a termőhelyen is.

Szőlőfajta

Olyan szőlőfajta kell hozzá, aminek vékony héja van, és hosszú a tenyészideje (tavasszal korán rügyezik és ősszel későn érik be). A vékony héjon át gyorsabban szökik el a bogyó víztartalma, a hosszú érési idő alatt pedig több cukor halmozódik fel.

késői szüret
Töppedő fürtök. Kép: wikipedia

A bökkenő

A bonyodalom ott van a vékony héjú, későn érő fajtákkal, hogy elég nehéz őket termeszteni. A vékony héjon a kártevők, gombabetegségek is könnyen átjutnak, a gyümölcs könnyen lerohad. A késői érés is nehézséget okozhat egy hideg évjáratban: ha zordabb az ősz vagy későn jön a tavasz, a szőlőnek nincs ideje beérni, és oda az éves termés. Ezek miatt nem termesztenek sok helyen Furmintot (és Rajnai Rizlinget, Pinot Noirt, Szürkebarátot sem).

Termőhely

Jó helyet kell választani az ilyen fajtának. Olyat, ahol tavasszal nem fagy meg, ahol a légmozgás csökkenti a páratartalmat és ezáltal a gombabetegségek előfordulását, ahol megkapja az éréshez szükséges napfénymennyiséget, és ahol ősszel sem esik túl sok eső.
Ezzel eléggé le is szűkítettük a kört, nagyjából megmaradt nekünk Tokaj és a Balaton-felvidék déli lejtői.

tokaji-pincek
Tokaji pincék. Kép: wikipedia

Szóval van egy szőlőfajtánk, ami nagyon kényes, és csak néhány helyen termeszthető. Na és?

Na és az van vele, hogy lassan, de biztosan világhírűvé válik.

Mivel ebből lehetett a legértékesebb bort készíteni, évszázadokig csak a legjobb szakembereknek adatott meg, hogy dolgozzanak vele. Évszázados kitartó munkájukkal a magyar borászok tökélyre vitték a Furmintot.

És akkor olyan dolog derült ki róla, amit maguk sem hittek el…

…ez a felfedezés átformálta Tokajt…

…parázs vitákat indított a szakmában…

…mindenki kételkedett, csak páran hittek rendületlenül…

…ma az ő nyomukban jár mindenki…

…a világ a Furmint lábai előtt hever…

MINDEZ MIÉRT?

Folyt. köv. Ne menjetek sehova!
(Ja, de. Menjetek el egy jó kis Furmint-kóstolóra.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik