Tudástár

Majd ha fagy!

"Fagykár"

E szó hallatán minden szőlész, borász fájdalmasan ráncolja össze homlokát. Csúnya dolog is az. Élettelen, száraz szőlővesszők maradnak utána, amiken bor biztosan nem fog teremni az aktuális évben.
De hiszen már itt a tavasz, erre az évre megúsztuk a fagykárt, nem?
Sajnos nem, sőt: az igazán veszélyes időszak most kezdődik. A szőlőt ugyanis háromféle fagykár fenyegeti az év során:
Egyik nap már a tavaszt érezzük, másnap visszatér a zimankó. Az idei év szőlőtermésének sorsa pengeélen táncol ilyenkor.

“Fagykár”

E szó hallatán minden szőlész, borász fájdalmasan ráncolja össze homlokát. Csúnya dolog is az. Élettelen, száraz szőlővesszők maradnak utána, amiken bor nemigen fog teremni az aktuális évben.

De hiszen már itt a tavasz, erre az évre megúsztuk a fagykárt, nem?

Sajnos nem, sőt: az igazán veszélyes időszak most kezdődik. A szőlőt ugyanis háromféle fagykár fenyegeti az év során:

Téli fagy

Télen van a leghidegebb, nyilván akkor fagyhat meg legkönnyebben a szőlő is, ugye? Talán meglepő, de jellemzően nem télen keletkezik a legtöbb kár a szőlőben. A szőlőnek jó kis módszere van arra, hogy ne fázzon meg. Nyár közepétől elég sok cukrot termel, ezt a cukrot pedig a gyümölcsbe irányítja. Mondhatnánk, hogy ez a történet nekünk a szüretig érdekes, a szőlő viszont azután sem hagyja abba a cukortermelést. A szüret után termelt cukrot a növény a vesszőkben raktározza el. Minél töményebb a vesszőkben eltárolt cukros nedv, annál cudarabb hideget bír ki a tőke. Ahogy mi a járdát sózzuk az oldat megváltozott fagyáspontját kihasználva, úgy cukrozza magát a szőlő ugyanilyen céllal.

vineyard-winter
Psszt! Már alszik! Kép: pixabay.com

A szőlő titkos élete

Amikor eljön a tél, a szőlő álomba merül, mint a medvék meg a fröccsteraszok. Neki is kell a pihenő. Ha hideg van, ha nem, a decembert és a januárt ő passzív, mélynyugalmi állapotban tölti. Ebben a fázisban -20-25 fokot is gond nélkül kibír.
Tél végén viszont már nem fér a bőrébe. Ha nem lenne túl hideg, legszívesebben nekilódulna és kihajtana. De még túl hideg van hozzá. Muszáj még kicsit visszafognia magát, és nyugton maradni. Ezt hívjuk kényszernyugalmi állapotnak.

Tavaszi fagy

A bajok ott kezdődnek, ha a szőlő már a kényszernyugalmi állapotban van, egy-két hét meleg idő hatására megindul a nedvkeringése, majd hirtelen visszatérnek a fagyok. A zsenge, bomló rügyek rendkívül érzékenyek. Egészen enyhe fagy is tönkre teszi őket.

Ha tavaszi fagykár éri a szőlőt, még van némi esélyünk, hogy teremjen az ültetvény. A szőlő elképesztő életerőt és kitartást tud mutatni. Egy garnitúra rügy elfagyott? Van másik! A másodlagos minőségű, alvó rügyekből kevesebb termés lesz, de általában lesz. (Ezek a rügyek ideális esetben ki sem hajtanak, csak biztonsági tartalékként ülnek a kispadon.)

Fagyosszentek

Pongrác, Szervác és Bonifác május 12-én, 13-án és 14-én (illetve akörül) gyakran hoz erős lehűlést. A szőlő rügyei ilyenkor már kibomlottak, éppen látszódni kezdenek a kis virágkezdemények.

vineyard-spring
kép: pixabay.com

Már számolgatjuk, hogy mikor fog virágozni, mennyit fog teremni… aztán egy verőfényes májusi reggelen arra kell ébrednünk, hogy idei termésünket bölcsőjében érte a halál. Különösen szívfacsaró. Erre mondjuk, ha az évjárat felől érdeklődnek év közben, hogy

nálunk már megvolt a szüret májusban.

Élet a halál után

Bármilyen mértékű is volt a pusztulás, az ültetvényt annak ellenére ugyanúgy ápolni kell egész évben. Az új hajtásokat felnevelni, kötözni, gyommentesíteni, öntözni, tápanyagot pótolni, védekezni a gombabetegségek és a rovarkártevők ellen, hajtást válogatni, törzset tisztítani.
Ehhez az év során ugyanannyi fáradság, idő, munka, üzemanyag, vegyszer, eszköz, alkalmazott, küzdelem és verejték kell, mint amikor a szőlő terem is. Csak ez esetben egy egész évnyi bevétel kiesik.

szerinted nyugalom

Ember, ehhez kötélidegzet kell.

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.